La tasca més eficaç i de més ràpid retorn d’inversió, en matèria d’estalvi energètic, és una bona comptabilitat energètica. A continuació, t’expliquem què has de tenir en compte.
En el sistema elèctric conflueixen diferents empreses que produeixen, distribueixen i comercialitzen l’energia elèctrica.
Les comercialitzadores són les que compren electricitat al mercat majorista i la venen als seus clients finals. A més, gestionen el contracte d’accés a la xarxa en nom d’aquests davant les distribuïdores.
Les distribuïdores són aquelles que operen a la xarxa de distribució i obtenen retribució per això mitjançant els peatges de les diferents tarifes d’accés. Aquestes empreses són les responsables de les lectures dels comptadors.
Des d’un punt de vista econòmic, el cost de la facturació elèctrica es divideix en 3 parts:
- el cost de l’energia consumida [kWh]
- el cost de la potència facturada de la tarifa d’accés [kW]
- altres costos
Per a aquells gestors energètics que vulguin tenir un control comptable detallats de la despesa en energia hauran de saber com es reparteix i com repercutir comptablement. Per això, anem a veure aquests 3 factors:
Costos de l’energia consumida que han de gestionar-se en la Comptabilitat energètica
Preu de compra a mercat
Serveis complementaris i restriccions tècniques
Pagament a Operador de Mercat, OM (OMIE, OMIP, …) i Operador de Sistema, OS (Xarxa Elèctrica, REE)
MD = preu de cassació horària del mercat diari
MI = preu horari de mercat intradiari
RT = preu horari de Restriccions Tècniques REE
DSV = preu horari de desviaments
SI3 = preu servei de ininterrumpibilitat
Pagament per capacitat
Pèrdues
Les Tarifes d’Accés, complements i excessos
Terme de potència
Terme d’electricitat
Complement per reactiva
Excessos de potència
Les tarifes d’accés les fixa el Govern Estatal per reglament a través del Ministeri per a la Transició Ecològica. Es regulen a través de 3 factors: Tensió de subministrament, Potència contractada i discriminació horària.
L’energia reactiva, que es factura mitjançant complements, apareix quan tenim dispositius com motors, transformadors, sistemes d’il·luminació (neó, …) o altres equips que presenten càrregues inductives i provoquen demandes puntuals extres d’energia reactiva. A l’hora de rebre la facturació correcta sobre aquest complement, hauríem de tenir en compte diferents aspectes com la relació amb l’energia activa en el seu mateix període temporal i tarifari.
ALTRES COSTOS a tenir en compte en la Comptabilitat Energètica
El marge de cada comercialitzadora
Impostos municipals
Lloguer d’equips
Recàrrecs per condicions particulars
Tota aquesta informació ha d’estar agrupada i reflectida d’alguna manera en les factures i els contractes corresponents. A més, s’utilitzen sistemes de telelectura instal·lats en els centres de consum (escomeses), com és el propi comptador fiscal (propi o de lloguer), per a la validació de la despesa (€ i kWh) i així poder optimitzar tant el cost com l’energia que els nostres Centres de Consum estan demandant de manera real.
Demana una demo gratuïta del programari per gestionar la teva comptabilitat energètica aquí.